ПАРНА БАНЯ

Какво представлява парната баня?

Парната баня, понякога наричана турска баня, представлява затворено помещение, което се отоплява с помощта на пара. Температурата на въздуха в парната баня се поддържа около 45 градуса, а влажността приблизително 100%. Парните бани, подобно на сауните, насърчават човек да стои в отопляема стая, което има здравословен ефект върху организма му. Разликата между двете процедури е в типа топлина, която те осигуряват. При сауната се използва суха топлина, подсигурена от горещи камъни или печка, докато при парната баня ключова е влажността, която се осигурява от генератор, пълен с вряла вода.


Какво да направим, когато посещаваме парна баня?

Парната баня се използва предимно за релаксация, облекчаване на редица здравословни проблеми, детоксикация и като част от процедури за разкрасяване.

  • Пийте много вода преди преди и по време на парна баня, тъй като в нея се дехидратирате, поради потенето. Вземете душ, за да премахнете външната мръсотия. Непочистена мръсотия по тялото, може да блокира порите ви и бихте могли да развиете акне или петна. Блокираните пори ще попречат на тялото да отделя ефективно токсините.

  • Добре е да сте яли около час преди посещение на парна баня, като тук важи същата логика, както и преди плуване. Но не е добре и да сте гладували преди парна баня, поради високата и температура.

  • Разтегнете тялото си преди парна банята. Може да направите лека тренировка или раздвижване, за да помогнете на тялото да освободи токсините по-лесно. Разтягането ще подобри циркулацията, което е полезно за обмяната на веществата.

  • Облекло – добре е да ползвате естествени материи, например лека памучна кърпа. Не носете бижута или очила.

  • Можете да направите няколко сесии в парна баня – между 5 и 20 минути всяка – зависи от вашия организъм. Между всяка сесия е добре да взимате душ, за да измиете отделените токсини, а порите да бъдат отворени. А след последната сесия в парна баня е добре да оставите тялото да възвърне естествената си температура натурално и постепенно. Не го напрягайте с още един леден душ или твърде студена среда.

  • След парна баня – пийте много вода.


Ползи от използването на парна баня:

Подобрява циркулацията

Доказано е, че стоенето в парна баня има благоприятни ефекти върху сърдечносъдовата система, особено при възрастни хора. Проучване от 2012 г. установява, че влажната топлина, като тази, осигурена от парната баня, може да подобри циркулацията чрез разширяване на малките кръвоносни съдове. Това улеснява значително транспортирането на кислород в кръвта. Също така е доказано, че терапията в парна баня понижава кръвното налягане и поддържа сърцето здраво.

Пречиства кожата

Както сауните, така и парните бани предизвикват изпотяване, което се дължи на високите температури в помещението. Потенето отваря порите и спомага както за прочистване на кожата от вредните вещества, така и за премахването на токсините в организма.

Възстановява мускулите след тренировка

Често след интензивна тренировка човек изпитва болка в мускулите, известна още като мускулна треска. В такива случаи е важно мускулите да се отпуснат, за да се подпомогне бързото и здравословно възстановяване.

Намалява стреса

Подложен на високите температури в парната баня, човешкият организъм освобождава ендорфини, известни като хормони на щастието, тъй като имат благоприятно влияние върху нивата на стрес в тялото. Също така процедурата може да намали нивото на кортизол – хормон, който се отделя от надбъбречните жлези след физически или емоционален стрес.

Отваря синусите

Доказано е, че влажната топлина спомага за премахването на слузта и облекчава задръстването на синусите и белите дробове. Това означава, че парната баня може да се използва за лечение на настинки, отпушване на синусите и подпомагане на дишането.

Гори калории

Експертите са установили, че когато се използват заедно със здравословна програма за отслабване, топлината, генерирани от парната баня, и изпотяването могат да стимулират изгарянето на повече калории.

Трябва да се отбележи обаче, че няма научни доказателства в подкрепа на убеждението, че използването на парна баня помага за свалянето на килограми. Това е така, защото по време на процедурата се наблюдава единствено загуба на водно тегло, което трябва да бъде заменено с питейна вода, за да се избегне дехидратация на организма. Въпреки това, наред със здравословния режим на хранене и физически упражнения, използването на парна баня може да подпомогне изгарянето на калории.


Рискове от използването на парна баня:

Въпреки че има много предимства, свързани с парната баня, хората, които я използват, трябва да го правят внимателно и да са наясно с рисковете.

Някои хора, особено тези, които не са свикнали с влажната топлина, могат да получат световъртеж, гадене или да изгубят съзнание, докато използват парната баня. Поради високите температури съществува риск и от обезводняване на организма и е препоръчително да не се прекарва повече от 15-20 минути в помещението. Също така е важно да се приема много вода преди началото на процедурата.

Парната баня също осигурява идеална среда за растеж и разпространение на определени видове бактерии и микроби, като например микозите и други гъбични инфекции, които процъфтяват при топли и влажни условия. Затова се препоръчва носенето на кърпа и чехли или обувки за душ.

Експертите съветват човек да остане хидратиран, да ограничи времето в стаята до няколко минути и да избягва използването й под въздействието на алкохол и определени медикаменти.


Използването на парна баня не се препоръчва при:

бременност;

сърдечни заболявания;

много ниско или високо кръвно налягане;

епилепсия;

прием на антибиотици.


Ако човек има някакви притеснения относно използването на парна баня, първо трябва да се консултира с лекар.