ФИНЛАНДСКА САУНА

Какво представлява сауната?

Финландската сауна е стая, изцяло направена от дърво, в която температурата е между 60°C и 90°C , а влажността на въздуха е между 10% и 30%. Престоят в сауната е в рамките на до 15 минути, след което следва охлаждаща процедура. Ако не сте сигурни, как тялото ви ще реагира на сауната, винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин. В случай, че почувствате дискомфорт, незабавно напуснете сауната. Препоръчвано време за пребиваване: 2-3 сеанса по 8 – 15 минути в сауната, последвани 20 – 30 минути почивка, след охлаждаща процедура. Използвайте хавлиена кърпа, върху която да седнете или легнете на пейката. Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене. Имайте предвид, че сауната ще изсуши кожата ви – може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата. В сауната се влиза бос. Не е редно в сауната да се влиза с чехли.

Ползи от финландската сауна:

Детоксикация

Финландската сауна е един традиционен, ефикасен и безопасен метод за премахване на токсините в тялото чрез потене, вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб. Поради своите високи, но поносими, температури (обикновено между 60 до 90 °C), финландската сауна повишава температурата на нашето тяло, което от своя страна стимулира потните жлези и предизвиква дълбоко изпотяване. Потта е 99% вода, но останалия един процент съдържа някои сериозно нежелани токсини, като никел, мед, олово, натрий, живак и множество химикали. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб.

Облекчаване на болката

Когато температурата на нашето тяло се покачи, нашите кръвоносни съдове се разширяват и циркулацията на кръвта се увеличава. Това усилва естествените оздравителни процеси в нашето тяло, като по този начин успокоява болките в ставите и мускулите ни и ускорява зарастването на натъртвания и порязвания.

Облекчава стреса и повишава настроението

Когато телата ни са изложени на висока температура, те освобождават ендорфини – невротрансмитери на настроението, които имат аналгетични и успокояващи качества. Това, съчетано с факта, че във финландските сауни е спокойно и тихо, я прави ефективно средство за защита срещу стрес, тревожност, депресия и безсъние.

Спомага за лечението на сърдечно-съдови заболявания

Изследванията показват, че нашето сърце може да ускори от 60-70 удара в минута до 110-120 удара в минута в традиционната финландска сауна, а след това да забави до под средната скорост по време на процеса на охлаждане. Тези резки температурни промени тренират сърдечните мускули и повишават сърдечния дебит, като по този начин подобряват здравето на нашите сърдечно-съдови системи.

Загуба на излишни килограми

Използването на суха сауна е като да правите леки упражнения. Тя помага за изгарянето на около 300 калории за една средно дълга сесия. Редовните терапии, съчетани със здравословна диета и умерени упражнения ще ви помогнат да отслабнете и да останете здрави.

Ценни съвети

Ако искате да извлечете максимума от процедури в сауната, следвайте тези съвети, които са изключително ценни и ще ви помогнат да се справите със задачата.

  • Минете през тоалетната преди процедури.

  • Вземете душ. Преди да започнете, отделете време за бърз душ. Освен, че ще премахнете мръсотията от тялото си, това ще ви помогне да отделите повече пот по време на процедурите.

  • Не влизайте в сауната след като сте консумирали храна или алкохол.

  • Преди и след сауната пийте вода, чай или сок.

  • Редуцирайте движенията. По време на престоя си в помещението не правете излишни движения. Просто се отпуснете.

  • След излизане от сауната вземете хладен или студен душ. По този начин вече чистите пори ще се затворят.

  • Може да нанесете хидратиращи кремове след процедурите.

  • Не прекалявайте. Прекарвайте около 10-15 минути в сауната. Препоръчваме да правите по 3 процедури максимум, както и да взимате хладни душове за да намалите температурата на тялото си.

Ако човек има някакви притеснения относно използването на сауна, първо трябва да се консултира с лекар.